Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Branko Gradnišnik: STROGO ZAUPNO na Irskem

Avtor(ji): Branko Gradnišnik

Pripoved o avtorjevih popotniških doživljajih na Irskem, v katero spretno vpleta anekdote iz svojega življenja, združuje duhovit potopis, turistični vodnik in malo učno uro irske zgodovine. Za vse, ki jih bo knjiga navdušila za obisk Irske, je ob koncu priročnika priložena tudi beležka, namenjena zapisovanju popotniških zgod in nezgod.

Format: 14,5 × 20,5 cm, 172 strani, enobarvni tisk, trda in broširana vezava

 

 


 

CENA: 33,00 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je razprodan


Ilustracije: Dušan Kastelic
Zbirka: Strogo zaupno

Smeh je pol zdravja, zato branje te knjige gotovo prispeva k boljšemu zdravju. Lahko jo beremo kot potopis, kot lahkotno razvedrilo ali kot turistični vodnik s praktičnimi nasveti za čimbolj nemoteno potovanje po irskem zelenem otoku. Knjiga je izšla v sodelovanju s knjižnim klubom Svet knjige.

Gradišnik v šaljivem tonu opisuje irske navade, odnos Ircev do vsakodnevnih opravkov, dotakne se njihove zgodovine, prometa, divje narave, predkrščanskih svetišč, vremena in še česa.

V pripoved o dopustniških pripetljajih prefinjeno vpleta anekdote iz svoje preteklosti, ki mu prihajajo pred oči ob spominu na kamenčke v mozaiku popotniške zgodbe. Precej pozornosti nameni javnim straniščem, kar je na prvi pogled banalno, a opravljanje osnovnih telesnih potreb je lahko za tujine nevajenega obiskovalca resen zalogaj. Kot Slovenec primerja življenjski utrip na Irskem in v Sloveniji. Knjiga je zato ne le prijetna, ampak tudi koristna paša za vse bralce.

Pisec pravi, da je to knjiga, kakršno si je od nekdaj želel brati – in ker je ni napisal nihče drug, jo je na koncu šel napisat sam. Izkazalo se je, da uspešno. Že prej je slovel kot duhovit pisec, s tem delom pa je dokazal, da je tudi rojen ljudski humorist.

Kljub nekaterim odmikom od opisovanja popotnih doživljajev knjiga vseskozi drži bralca v napetem pričakovanju, kaj zanimivega se skriva na naslednji strani. Kot bi mignil, bežijo poglavja, da se čudimo, ko jo odložimo in pogledamo na uro.

POGLAVJA: Prolog ali "Pazi malo nase!", Brnik-Heathrow-Gardaland-Dublin, Dublin: ogledi in potepi, Wicklow: kolesarjenje in starinoslovstvo, Spet Dublin: parki in nakupi, Klateštvo: ovinki in brezpotja, Newgrange: zgodovina in vera, Denar, želodca vladar, Spoznavanje dežele in ljudi, Higiena, Beograd in še enkrat higiena!, Ajlerndit Fromabuk, Vpliv šotora na razvoj človeškega uma, Slovenski pogled na irski standard, Jugozahod: podnebje in narava, Killarney & Cork: terminalne težave, Cork-Brnik: jezik in srce, Epilog ali Dober konec vse povrne.