Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Boris M. Gombač: SLOVENIJA, ITALIJA

Od preziranja do priznanja

Avtor(ji): Boris M. Gombač

Knjiga je prispevek k uravnoteženemu pogledu na zgodovino odnosov med Italijani in Slovenci v zadnjih dveh stoletjih. Tržaški zgodovinar pomaga razumeti razloge za trenja v prostoru med Alpami in Jadranom ter pojasnjuje okoliščine, ki so pripeljale do italijanskega zatiranja Slovencev z vrhuncem v času fašizma. Študija je namenjena ne le politikom in diplomatom, ampak tudi širšemu krogu bralcev.

Format: 16 × 23 cm, 160 strani, enobarvni tisk, trda vezava

 

 

NA ZALOGI SAMO ŠE NEKAJ IZVODOV!

 

CENA: 25,00 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ov



Spremna beseda: Zoran Thaler
Zbirka: "Vrag ali mejak?"

Študija tržaškega zgodovinarja, ki je izšla ob finančni podpori Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, osvetljuje odnose med Slovenci in Italijani v zadnjih dveh stoletjih. Razkriva korenine italijanskih teženj po prisvojitvi dela slovenskega narodnostnega ozemlja in podreditvi tamkajšnjega prebivalstva.

Delo je namenjeno vsem, ki se zanimajo za to zgodovinsko tematiko, zato je pisano poljudno. Knjiga je bila zasnovana kot priloga Bele knjige o diplomatskih odnosih med Slovenijo in Italijo, vendar predstavlja povsem samostojno delo, ki razkriva marsikatero malo znano dejstvo.

Knjiga je aktualna, saj opominja slovenske politike na pomen strpnosti in enotnega nastopanja pri urejanju odnosov z Italijo. Odlikuje jo pretehtani ton, iz katerega veje duh prizadevanja za uravnoteženi prikaz razvoja odnosov Slovenija?Italija. Avtor pokaže napake obeh strani, a kljub temu jasno ugotovi, kdo in s kakšnimi sredstvi je spodbujal sovraštvo.

Orisuje višek preziranja v času fašizma in dogodke v zvezi z določanjem meje in sklepanjem sporazumov po drugi svetovni vojni. Zaključi se z italijanskim priznanjem samostojne Slovenije in podporo mladi državi pri vstopanju v evropske povezovalne procese.

Avtor razkriva, da je bilo v skrajno usmerjenih italijanskih političnih krogih že sredi prejšnjega stoletja zaznati nestrpnost do enakopravnega vključevanja Slovencev v družbeno življenje na narodnostno mešanih območjih.

Uveljavljati se je začelo preziranje slovenskega življa, ki se je stopnjevalo v odkrito sovraštvo, ki je doseglo svoj vrhunec pod zatiralsko fašistično vladavino med leti 1921 in 1943. Italijani so imeli do Slovencev vzvišen odnos, kar se je odrazilo tudi pri urejanju meddržavnih razmerij in sklepanju sporazumov med bivšo Jugoslavijo in Italijo po 2. svetovni vojni. Miselnost italijanskih pogajalcev je bila odsev preteklosti in občutka lastne večvrednosti.

Avtor jasno pove, da v Italiji obstajata dva tokova naravnanosti do Slovencev ? eden je cepljen s prezirom, drugi pripravljen na ustvarjalni dialog. Slednji je prevladal ob nastanku neodvisne Slovenije, saj je bila Italija v prvi skupini držav, ki so priznale slovensko državnost.

Knjigo zaključuje seznam virov.

POGLAVJA: K.u.K., Konkvista, Železna zavesa, Odjuga