Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Marija Ogrinec: Z GIBANJEM TELESA USTVARJAMO PLES, priročnik

Osnove sodobnega plesa za otroke med 5. in 7. letom

Avtor(ji): Marija Ogrinec

Priročnik za vzgojitelje in vzgojiteljice

Priročnik za vzgojiteljice in vzgojitelje izpod peresa izkušene plesne pedagoginje Marije Ogrinec prispeva k uveljavljanju plesnega ustvarjanja kot enakovredne dejavnosti za spodbujanje razvoja otrokove osebnosti. Namenjen je vzgojiteljicam male šole, učiteljicam v podaljšanem bivanju, plesnim pedagogom, ki vodijo plesne skupine v glasbenih ali plesnih šolah, in tistim, ki bodo poučevali sodobni ples na predšolski in začetni šolski stopnji v šoli za sodobni ples.

Format: 29,5 × 21 cm, 108 strani, enobarvni tisk, trda vezava v spiralo

 

NA ZALOGI SAMO ŠE NEKAJ IZVODOV!

 

CENA: 25,00 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ov



Recenzentke: mag. Alenka Cemič, dr. Mirjam Lasan, Vilma Rupnik
Ilustracije: Alenka Vuk

Priročnik je dobrodošel pripomoček za vse, ki odkrivajo otrokom med 5. in 7. letom starosti osnove sodobnega plesa, da bi prispevali k njihovemu vsestranskemu razvoju. Spodbuja prilagajanje otrok v skupini, tke prijateljske vezi in prebuja čut za sodelovanje.

Namenjen je vzgojiteljicam in vzgojiteljem v mali šoli, učiteljem v podaljšanem bivanju v osnovni šoli ter plesnim pedagogom, ki pod okriljem glasbenih ali plesnih šol vodijo plesne skupine. Na svoj račun pridejo tudi pedagogi, ki poučujejo sodobni ples na predšolski in začetni šolski stopnji v šoli za sodobni ples.

S pomočjo v njem opisanih praktičnih prijemov otroci premagujejo sramežljivost in nesproščenost ter pridobivajo samozavest. Upajo si stopiti v prostor, se dotakniti drugega otroka v gibanju in se uvajajo v kritično presojo svojega ustvarjalnega plesa. S plesom ohranjajo in razvijajo posebno gibljivost sklepov: hrbtenice kot celote in posameznih delov ramenskega in medeničnega obroča.

Z gibanjem si oblikujejo osnovne pojme o svetu okrog sebe, kot so: oblike in barve predmetov, velikost in stopnjevanje velikosti predmetov, količina in kakovost predmetov. Razvijajo pojme o prostoru in prostorske odnose glede na lastno telo (blizu, daleč, nad, pod, pred, levo, desno), bogatijo si besedni zaklad in razvijajo domišljijo.

Knjiga vsebuje teoretični strokovni del z razlago ciljev in nalog oziroma izhodišča za načrtovanje vsebine učnih ur. V drugem delu so risbe z opisom osnov plesne tehnike, tretji del pa predstavlja vsebino učnih ur skozi vse šolsko leto. V vsakem sklopu je 10 učnih ur. Njihovo zaporedje lahko pedagogi prilagajajo svojim zamislim in presoji, saj je možnosti za izbiro veliko. Na voljo so tudi različne možnosti za izpeljavo posameznih ur. Vsaki uri so namreč dodane različice glede izbrane pesmice, pravljice ali posameznih plesnih rekvizitov.

Priročnik "Z gibanjem telesa ustvarjamo ples" izpod peresa izkušene plesne pedagoginje Marije Ogrinec ponuja strokovno podlago za lažje in uspešnejše usmerjanje otrok v lepoto sproščujočega plesnega gibanja. Svoj delež k temu prispevajo tudi ilustracije.

Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje je potrdil knjigo kot priročnik za vzgojitelje in vzgojiteljice.

POGLAVJA: Naloge in cilji programa za šolanje plesalcev sodobnega plesa na pripravljalni stopnji za starost otrok od 5 do 7 let, Psihološka izhodišča za načrtovanje učnih ur, Pedagoška izhodišča, Plesna ustvarjalnost, Spoznavanje osnov plesne tehnike - plesna abeceda, Praktični primeri učnih ur za šolsko leto.