Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Branko Gradišnik: LETA SEDMIH SKOMIN

Izbor esejev iz kolumne

Avtor(ji): Branko Gradišnik

Zbirka 38 zabavnih, ostroumnih in blagodušnih esejev v sedmih poglavjih, ki jih je avtor objavljal v Sobotni prilogi Dela, se ustavlja ob sedmih gravitacijskih točkah poosamosvojitvene zavesti. Eseji pronicljivo, humorno in z veliko mero okusa razkrivajo, kar se zdi nedotakljivo, in spodbujajo k razmisleku o ključnih temah sodobnega slovenskega trenutka. V knjigi so tudi hudomušni portreti bivšega in sedanjega predsednika države ter sedanjega predsednika vlade.

Format: 14,5 × 20,5 cm, 352 strani, enobarvni tisk, trda in broširana vezava

 

NA ZALOGI SAMO ŠE NEKAJ IZVODOV!

 

CENA: 14,01 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ov



Besedilo na zavihku: prof. dr. Matjaž Kmecl
Naslovnica, ilustracije in portret: Dušan Kastelic

Knjiga - ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije je izšla v samozaložbi in v sodelovanju z založbo Debora - prinaša izbor aktualnih in prenikavih esejev, ki jih je avtor objavljal v letih 1993?1996 v Sobotni prilogi Dela pod naslovom "Prav nič zaupno".

Ko je Gradišnik odbiral zrnje od plev, je opazil, da se v besedilih spet in spet srečuje s 'skominami', ki v letih po osamosvojitvi niso žgečkale le njega, ampak tudi mnoge druge Slovence. Družbeno angažirano pisanje je v slovenskem prostoru redko, kar daje delu še večjo težo. Zabavni slog zagotavlja prijetno branje, ki prežene dolgčas in obogati dušo.

Njegovih sedem skomin sestavljajo gravitacijske točke poosamosvojitvene zavesti. To je sedem krajev, kamor se zatekamo v svoji potrebi po pripadnosti, po upanju. Lahko bi jih poimenovali hiša, kraj in jezik, politika, lahkovernost, občila in sprava.

Na teh postajah smo deležni razgibanih besedil o aktualnih zadevah sodobnega slovenskega trenutka, o katerih malo, vsekakor premalo razmišljamo. Avtor pa s poglobljeno ustvarjalno domišljijo, zabeljeno s humorjem, oplemeniteno z iskrivim, pretanjenim, včasih bridkim, velikokrat optimističnim, a vselej prodornim jezikom slika slovensko družbo. Opozarja na vrzeli v njenem delovanju, ki večini državljanov podalpske deželice niti od blizu ne padejo v oči, medtem ko jih bistroumno Gradišnikovo pero spretno, plastično in berljivo zapiše na osnovi pretehtanega razmisleka.

Odkriva svet, kakršnega vidi skozi lastna očala, a kljub temu je domač vsem, ki so kakorkoli povezani s temami, ki jih obravnava. Iz avtorja veje duh spodbude, strpnosti do drugačnosti ter človeške topline kot tudi raziskovalna vnema človeka, ki ni zadovoljen z brezbrižnim odnosom do dogajanja okrog sebe. Kakovost življenja v družbi kot celoti namreč posredno vpliva na kakovost življenja vsakega njenega člana.

Morda bo Gradišnikovo ošiljeno pero koga malce zbodlo, vendar si bo moral priznati, da njegov pristop gotovo ni žaljiv. Avtorjevi svobodni in široki pogledi poživljajo misli za novo in drugačno dojemljivih ljudi. Hkrati so lahko trn v peti tistim, ki se oklepajo majavih plotov zaverovanosti v svoj prav. Prav zato je knjigo še posebej vredno prebrati.

POGLAVJA: Tatek, Človek in gora, Gladovalci, Maščevanje razlitega mleka, "Dosti! Dosti! Še! Še!", Še pomnite, tovariši?, Odprava zelenega zmaja, Kdo ti šiva srajčko?, Vstopnica za nebesa, vozovnica za pekel, Knjiga naših dni, A je gazda doma?, Jezik iz trave, Prešerendangovor, Al´prav naj piša črv ali cura? Pogumni krokodil zdravnika Janševe žene, Janša, Kučan, Skrivni predmet politike, Kratko srečno življenje Geze Džubana, Lakota po duši, Čez sedem let še vse prav pride, Dr. No ali Kako sem dal življenje za domovino, Kjer ničle poberejo vse, Strategija ključnega člena, Teorija kolerabnih krpic, Bridke posledice nepravilnega umiranja, Astrologija za vsak žep, Postali smo plakat, O javnem in zasebnem, Med prijatelji, Mati televizija, Aksiom strica Mirka, Mit o Trefaltu, Resnica o Trefaltu, Amnezija, amnestija.