Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Agrippina Jakovlevna Vaganova: OSNOVE KLASIČNEGA PLESA

Priročnik

Avtor(ji): Agrippina Jakovlevna Vaganova

Učno sredstvo za pouk baleta - plesa v umetniški gimnaziji

V knjigi knjig za baletne pedagoge in plesalce največja baletna pedagoginja (in pedagog) 20. stoletja razčlenjuje svoj sistem pouka, ki je ustvaril mnoga slavna imena baletne umetnosti. Priročnik vsebuje natančna navodila in zglede vaj za izvajanje plesnih korakov in drugih plesnih elementov, brez katerih ni baletnega ustvarjanja. Opis vsake plesne poze podpira tudi ustrezna slika.

Format: 16,5 × 24 cm, 216 strani, enobarvni tisk, broširana vezava

Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje je potrdil knjigo kot učno sredstvo za pouk baleta - plesa v umetniški gimnaziji.

 

 

CENA: 27,01 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ov



Prevod: Iko Otrin in Breda Pugljeva

Knjiga knjig za baletne pedagoge in plesalce je zdaj na voljo tudi v slovenskem jeziku. V njej slavna ruska balerina in največja baletna pedagoginja (in pedagog) 20. stoletja razčlenjuje svoj sistem plesnega pouka.

Iz priročnika, ki je prvič izšel leta 1934, vejejo avtoričini napredni pogledi na baletni pouk. Veliko je poudarjala pomen plesne tehnike, predvsem obvladovanje telesa in čiste pozicije rok in nog. Vendar je menila, naj bo vsa ta tehnika le v službi plesnega izraza, ne pa sama sebi namen.

Njen pedagoški pristop se zrcali tudi v prepričanju, da lahko s praktičnim delom na odru, ki ga izvajamo togo po programu, zaviramo umetniški razvoj in individualnost nadarjenih učencev. Glede zgradbe učne ure ne predpisuje nobenih trdnih shem in norm, predstavi pa v knjigi vse osnovne elemente, ki jih mora obvladati baletni plesalec.

V vsakem poglavju so opisani koraki od najlažje do najtežje (popolne) oblike, zato je njen pristop kljub različno zasnovanim programom baletnih razredov splošno uporaben. Pri klasičnem plesu se uporablja francoska terminologija, zato so vsi plesni izrazi v francoščini. Zaradi boljše preglednosti besedila so pisani v ležečem tisku.

V temeljnem delu s področja klasičnega plesnega izobraževanja avtorica najprej predstavi osnovne pozicije nog in nadaljuje s poglavjem o battementih (iztegnitvah nog), kjer začne z battement tendujem, ki je temelj vsega plesa. Nato nas pouči o izvajanju rond de jambov, v četrtem poglavju pa se posveti pozicijam rok in doda zglede za sodelovanje rok pri exercicu. Sledi predstavitev poz v klasičnem plesu ter povezovalnih in pomožnih gibanj. V sedmem, najobsežnejšem poglavju Vaganova sistematično obdela številne različice skokov, ki se v grobem delijo na visoke in drseče. V zadnjih poglavjih spregovori o udarcih noge ob nogo (batteries), plesu na prstih in obratih.


Priloge se pričnejo z zgledom šolske ure za višje razrede, nadaljujejo pa z 20 primeri vaj z glasbeno spremljavo. Notni zapisi so v posebnem dodatku h knjigi na voljo tudi posamično, skladbe pa so posnete tudi na avdiokaseti. Knjigo zaključuje stvarno kazalo. Vsi opisi plesnih elementov v priročniku so podprti z nazornimi slikami.

POGLAVJA: Zgradba učne ure, Temeljna znanja, Battements, Ronds de jambes, Roke, Poze v klasičnem plesu, Povezovalna in pomožna gibanja, Skoki, Batteries - zanoski, Ples na prstih, Tours, Druge oblike obratov, Priloge, Primeri z glasbeno spremljavo.