Javna tribuna
Učni pripomočki Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Iko Otrin: RAZVOJ PLESA IN BALETA, učbenik

Učbenik za pouk zgodovine plesa in glasbe, klasičnega baleta in stilskih plesov v glasbeni gimnaziji ter glasbeni in baletni šoli

Avtor(ji): Iko Otrin

Učbenik za pouk zgodovine plesa in glasbe, klasičnega baleta in stilskih plesov v glasbeni gimnaziji ter glasbeni in baletni šoli

Učbenik svetovno znanega baletnega koreografa razumljivo prikazuje razvoj plesa in baleta od prazgodovine do današnjih dni. Avtor med drugim predstavi razvojne stopnje baletne umetnosti in značilnosti posameznih baletnih šol, zadnji del knjige pa nameni sodobnim plesnim iskanjem. Učbenik je koristen ne le za tiste, ki se s plesom ukvarjajo poklicno, ampak tudi za vse ljubitelje plesa.

Format: 16,5 × 24 cm, 238 strani, večbarvni tisk, broširana vezava

Učbenik je potrdil Strokovni svet RS za splošno izobraževanje.

 

 

CENA: 23,00 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ov



Recenzentki: dr. Manica Špendal, mag. Bojana Kunst
Zbirka: Razvoj plesa in baleta

V privlačnem učbeniku z bogatimi barvnimi ilustracijami in fotografijami nam znani slovenski plesno-baletni strokovnjak pričara zgodovinski pregled umetnosti gibanja telesa. Avtor v zgoščeni obliki razlaga, kako se je ples razvijal, kako je bil in je še del človekovega življenja ter kdo so bili umetniki, ki so največ prispevali k njegovemu razvoju.

Delo je koristno ne samo za tiste, ki se s plesom ukvarjajo poklicno, ampak za vse, ki se za ples in balet zanimajo in bi radi o njem izvedeli kaj več.

Iko Otrin najprej oriše značilnosti magijskih in obrednih plesov v prazgodovini, ki jih pri nekaterih skupinah ljudi najdemo še danes. Nadaljuje z visokorazvitimi kulturami Medrečja in Egipta, vse do plesnega izražanja stare Grčije in antičnega Rima. Omeni plese, povezane s krščanskimi praznovanji, ter preide na družabne plese, ki so doživeli svoj zagon v renesansi in se nadaljevali skupaj z baročnimi dvornimi baleti. Dvorni baleti so bili uvodni korak v razvoju, ki je z raznimi spremembami privedel do današnjega plesno-baletnega dogajanja.

Avtor predstavi najbolj znane baletne šole, pri čemer posveti največ pozornosti ruskemu baletu. Svoj prostor v knjigi najdejo sodobni ameriški ples, muzikal in plesno gledališče, eno od poglavij pa je posvečeno slovenskemu baletu in sodobnemu plesu.

Učbenik zaključujejo in zaokrožujejo primeri plesne pisave, kronološki pregled plesno-baletnega dogajanja, preglednica razvoja plesa v prazgodovini in seznam virov.

Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje je potrdil knjigo kot učbenik za pouk zgodovine plesa in glasbe, klasičnega baleta in stilskih plesov v glasbeni gimnaziji ter glasbeni in baletni šoli.

POGLAVJA: Kaj je ples?, Stare kulture, Krščanstvo, Prvi družabni plesi, Renesansa, Barok, Balet akcije - Ballet d´action, Romantika, Degeneracija in zaton baleta, Ruski balet, Švedski balet - Ballets Suedois, Sovjetski balet, Angleški balet, Delsarte, Izrazni ples - Ausdruckstanz, Ples v Ameriki, Francoski balet, Muzikal - musical, Film, Plesno gledališče - Tanztheater, Slovenski balet, Primeri plesne pisave, Kronološki pregled plesno baletnega dogajanja, Preglednica razvoja plesa v prazgodovini.