Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Miroslav Kajzelj: BOVŠKA HIŠA PO VELIKONOČNEM POTRESU

Nasveti glede obnove in prenove

Avtor(ji): Miroslav Kajzelj

Priročnik arhitekta praktika Miroslava Kajzelja prinaša predloge arhitektonskih rešitev za obnovo v potresu prizadetih stanovanjskih in gospodarskih poslopij na Bovškem, ki gredo v korak s časom, hkrati pa ohranjajo pridih preteklosti in sozvočje z okoljem. Knjiga je poleg svoje neposredne uporabnosti namenjena tudi splošnemu izobraževanju laične in strokovne javnosti.

Format: 21 × 21 cm, 112 strani, večbarvni tisk, broširana vezava

 

 

CENA: 6,27 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je razprodan


Uvod: dr. Živa Dev
Fotografije in oblikovanje: Miroslav Kajzelj
Zbirka: Skrita Slovenija

Ena redkih knjig, ki zaokroženo predstavlja značilnosti gradnje hiš v kakem od prelepih kotičkov dežele na sončni strani Alp in daje nasvete za njihovo prilagajanje potrebam sodobnega življenja. Združuje dediščino preteklosti ter delovno in bivalno kulturo sedanjosti in prihodnosti. Avtor, izkušeni arhitekt praktik, s priročnikom dokazuje, da se dobro zaveda vpliva gradenj na kakovost življenja in bivanja.

Pričujoče delo obravnava klasično bovško hišo kmečkih območij zunaj mesta Bovec in strnjenih naselij. Predstavlja možnosti za obnovo vseh značilnih elementov stavbarske kulture tega dela Slovenije. Avtor želi s to knjigo prispevati tudi k ohranitvi bovškega stavbnega izročila, saj opaža zabrisanost celostne podobe bovške hiše.

Rušilni velikonočni potres leta 1998 je namreč pospešil tok počasnih sprememb v prilagajanju bovške hiše sodobnemu razvoju. Spremenil se je v pravi plaz, ki ga bo treba nadzirati in tako pomagati rešiti avtohtono stavbno blago, kolikor se je v tem prostoru še ohranilo.

V knjigi prikazane razvojne možnosti bodo preizkus tega, kako bi se stavbno telo bovške hiše lahko prilagodilo novim gospodarskim in življenjskim navadam, ne da bi izgubilo osnovno stavbno identiteto. Knjiga je zgled pravilnega razumevanja celovitega varstva stavbne dediščine v podeželskem prostoru, zato je večplastno kakovostna.

Poleg neposredne uporabnosti prispeva k splošnemu izobraževanju laične in strokovne javnosti ter k najširši popularizaciji novih vrednot in usmeritev v urejanju naselij in stavb. Priročniku je dodan slovarček uporabljenih narečnih stavbnih izrazov.

POGLAVJA: Merske in oblikovne stalnice (Oblikovna razčlenitev, Fasada, zidna ploskev, O vlažnosti zidov, Napušč, Frčade, Kritina, Ganjk, stopnice in ograje, Vrata, okna in senčila, Na splošno o barvah, O barvah ograj, vrat in oken, Hišno okolje), Predlogi za posodobitev in dozidavo (Bovške hiše, Vzdolžna hiša z enojnim nizom prostorov, Polovični toplar, Razviti toplar), Model gospodarskega poslopja.