Javna tribuna
Knjige Nakupovalna košarica
Pogoji naročanja

Dražigost Pokorn: GASTRONOMIJA (trda vezava)

Priročnik

Avtor(ji): Dražigost Pokorn

Knjiga je namenjena vsem, ki želijo uživati v hrani, obenem pa ohraniti zdravje, dobro počutje in vitalnost. Koristen učbenik za bodoče kuharje in druge gostinske delavce ter priročnik za tiste, ki so to že postali, je velika praktična pridobitev tudi za vse ostale, ki radi dobro kuhajo in jedo, ali pa samo dobro jedo.

Format: 14,5 × 20 cm, 160 strani, enobarvni tisk, trda vezava

 

 

CENA: 14,00 €
v ceno je vključen 5 % DDV

Izdelek je na voljo

št. izvod ovRecenzenti: doc. dr. Anton Koren
doc. dr. Marjan Premik
Anton Strajnar
Risbe: Alenka Vuk
Ilustracije: iz knjige FOOD AND DRINK, Dover Publications Inc., New York
Skice in grafi: Filip Kokalj
Zbirka: Prehrana

Prva slovenska knjiga o gastronomiji je koristen učbenik za tiste, ki se šolajo za kuharski in druge gostinske poklice, hkrati pa je dobrodošel priročnik za tiste, ki so takšen poklic že dosegli. Prav pride tudi vsem, ki radi kuhajo in jedo, ali pa samo dobro jedo ... Priročnik, ki bi moral stati na knjižni polici poleg knjige s kuharskimi recepti!

Priznani slovenski strokovnjak za prehrano in gastronomijo dr. Dražigost Pokorn v njem razumljivo, jasno in prepričljivo govori o umetnosti pripravljanja in uživanja jedi.

V izvrstnem uvodu nazorno popelje bralca skozi razvoj človekovega načina prehranjevanja. V poglavju o zgodovini kulinarike razloži, kdo vse se je ukvarjal z umetnostjo združevanja okusov in kdo so bili pisci velikih strokovnih del s tega področja.

Poglavje o jedilnikih prinaša pregled jedilnikov skozi čas. Sprehodi se po klasičnem evropskem jedilniku, omeni sestavo obrokov v azijskih kuhinjah, še posebej v japonski. Najdemo podatke o prehrani vrtičkarjev in lovcev jugozahodne Amerike, preletimo zgodovino spreminjanja kulinaričnih navad v ruski kuhinji. Sline se nam cedijo tudi ob klasični ponudbi francoske in kitajske kuhinje.

Zvemo za živila, ki spadajo v posamezne skupine živil glede na prevladujočo energijsko hranilno snov, in dobimo nekaj uporabnih predlogov, v kakšnih dnevnih količinah naj jih uživamo. Spremlja jih predlog celodnevnega jedilnika hranilno uravnotežene prehrane. Pokorn dodaja mediteranski jedilnik, ki vključuje pomembna varovalna živila.

Avtor med drugim predstavi tudi najnovejše ugotovitve o delovanju čutov ob okušanju in vonjanju hrane, kar je zlasti pomembno za poklicne gostince, če želijo zadovoljiti goste, ki se razlikujejo po zdravstvenem stanju, starosti, spolu, narodnosti, veri in prehranskih navadah.

Učbenik se zaključi s slovarjem tujk in stvarnim kazalom.

POGLAVJA: Uvod v gastronomijo, Kratek opis zgodovine kulinarike, Klasični jedilnik, Jedilnik varovalne prehrane, Okus hrane, Uživanje hrane, Gastronomski vidiki prebave, Posledice pretiranega uživanja hrane, debelost.